XIV Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny

Informacje

Start wydarzenia: 10 sierpnia 2019 o godz. 8:00

Miejsce: Rynek - Ustroń, Rynek

Wstęp: Wstęp wolny


Opis

Program:

„RM Gastro” Studio Kulinarne – Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny
8.00 Obowiązkowa odprawa Jury i drużyn kucharzy w „RM Gastro” ul. Sportowa 15a Ustroń.
09.00 Oficjalne rozpoczęcie Mistrzostw Polski i start 1 drużyny
10.00-15.30 Prezentacje firm sponsorskich w RM Gastro.
13.00-14.30 Pokaz kulinarny i degustacja – mgr Piotr Lenart i prof Bronisław Borys o jagnięcinie z ras rodzimych; potędze kulinarnej i prozdrowotnie mocarnej. Zalety programu „Bioróżnorodność” i „Rasa Rodzima”
16.00 Zakończenie Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny RM Gastro

Rynek – Święto Baraniny
08.00 Ustawienie zagrody z owcami, stoisk dla artystów i rzemieślników.
Prowadzenie konferansjer Staszek Jaskułka
Quiz dla publiczności i nagroda za wnikliwe obserwowanie i śledzenie wydarzeń na scenie.
12.00 Oficjalne Rozpoczęcie Święta Baraniny. Wystrzał armatni, trombita. Rynek Miejski
12.00 Rozpoczęcie Święta Baraniny Rynek Miejski
12.00-14.00 Panel wystąpień naukowców;
„Co nam narobił tutaj Jan Sztefek”
Dr. Marek Rembiesz
Dwugłos eksperta kulinarnego i naukowca o jagnięcinie z ras rodzimych; potędze kulinarnej i prozdrowotnie mocarnej.
Prof. Bronisław Borys – Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie, odział Kołuda Wielka;
Owce nieocenione do pielęgnacji terenów cennych przyrodniczo.
Prof. Roman Niżnikowski – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, przewodniczący rady nadzorczej Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska.
Korzyści z certyfikacja produktów spożywczych z ras rodzimych dla producenta i konsumenta.
Dr Inż. Paweł Radomski – Instytut Badawczy Zootechniki w Krakowie. Nowy projekt promujący Polskie mięso „Rasa Rodzima”.
Jak to z baraniną w kuchni polskiej (i nie tylko) onegdaj bywało.
Dr. Inż. Jan Knapik
Pokaz i degustacja na temat jagnięciny oraz degustacja wyrobów z jagnięciny, gama wyrobów i dań.
Mgr Piotr Lenart „Niech Cię Zakole” Szlak Krajoznawczo Kulinarny kraina dolnej Wisły Kujawsko Pomorskie.
Co lepsze jagnięcina czy baranina?
Dr. Michał Milerski
12.00-17.00 Koncerty kapel góralskich; Hora, Polandia, Torka, Bukoń.
13.00-13.30 Rozpoczęcie konkursu plastycznego dla dzieci, „Owca w górach” biblioteka miejska.
14.00-14.30 Archaiczne strzyżenie owiec, inż. Karol Zorychta
15.00 Ogłoszenie wyników konkursu plastycznego dla dzieci „Owca w górach”
16.00-17.00 Uroczyste pasowanie na Honorowego Zbójnika oraz wręczenie dyplomu i obuszka.
17.00 Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród w konkursie XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.
12.00-18.00 Występ kapel góralskich

 


Mapa